top of page
Zoeken

TIP vd WEEK: Het "perfecte" moment om je baby in bed te leggen...

De meeste mensen denken dat de baby klaar is om in te dommelen wanneer zijn ogen dichtvallen en hij zijn hoofd tegen onze schouder vlijt. Eigenlijk is hij op dat moment reeds over zijn slaap- cues heen. Klinkt een beetje raar, nee? Wanneer hoor je jouw baby dan wel in bed te leggen? Hier vind je de twee belangrijkste onderdelen van het "op tijd" naar bed gaan, en het "perfecte" moment benutten!


Slaapsignalen

Een van de belangrijkste onderdelen van het "op tijd" naar bed gaan is het herkennen van de slaapsignalen.

Moe worden start vaak met minder actief spelen, het gaat over naar moeilijk de aandacht kunnen vasthouden en geen oogcontact meer maken. Kort erna begint de baby vaak te gapen en wat te jengelen... Veel verder dan dit hoeft het zeker niet te komen! Je start best met het bedtijdritueel op de moment dat je baby de aandacht niet meer kan vasthouden en begint weg te kijken! Tegen de moment dat je baby helemaal klaar is voor bed gaan er al snel nog een 10-tal minuten over, wacht je te lang om hieraan te starten is je baby oververmoeid en zal het inslapen veel moeilijker verlopen. De moment dat je baby voluit huilt of in jouw armen indommeld is het eigenlijk al "te laat" om je baby in bed te leggen.

Wakkertijden

Niet zo gemakkelijk natuurlijk om steeds deze kleine cues op te pikken. Daarom is het ook van belang te weten hoelang je baby, voor zijn bepaalde leeftijd, kan wakker zijn alvorens terug moe te worden.

Hoe ouder de baby wordt, hoe langer hij zal kunnen wakker blijven. Eens je ook hiermee rekening gaat houden zal je sneller de slaapsignalen oppikken en ben je, bijna altijd, op tijd voor elke slaaptrein!

Wakkertijden per leeftijd

Lapmiddeltjes...

Veel jonge baby's kunnen overal en altijd slapen. Maar in geval van temperamentvolle kids of het ontbreken aan routine begeef je je snel op glad ijs! Toenemende vermoeidheid kan de baby plotseling uit balans brengen, het kan hem in een oogwenk van een blije alerte baby naar uitgeputte huilende baby brengen.

Dus als je goedbedoelende buurvrouw, vriendin of (schoon)mama voorstelt om je vermoeide baby overdag wakker te houden om zijn nachtrust een boost te geven, doe het dan niet! Deze strategie werkt misschien voor volwassenen, maar meestal gaat het mis met baby's, wat leidt tot grotere problemen om in slaap te vallen ... en daar te blijven!

In zijn boek Healthy Sleep Habits, Happy Child, stelt slaapexpert dr. Mark Weissbluth: "Slaap veroorzaakt slaap."

Hij heeft gelijk ... en daarom zorgen ervaren ouders ervoor dat hun baby in slaap valt voor hij oververmoeid raakt.

Naarmate de tijd vordert, wordt het eenvoudiger en gemakkelijker om de signalen van slaap te herkennen in je baby. Maak je daarbij gebruik van rust, routine en regelmaat, een goede bedtijdroutine die zorgt voor slaapassociatie... Kan je de bal niet meer misslaan! Eens jij jouw baby kent en hij kent ook jouw handelingen, kan het slagen van een goede nacht (en dag) niet meer stuk!


Sweet dreams,

Lise

130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page