top of page
Zoeken

Inbakeren one-on-one...

Als babyslaapcoach in inbakeren één van de beste middelen om je baby te helpen om te leren slapen. Het wordt erg vaak gebruikt en ook stilaan meer aangeraden door kinderartsen. Iedereen begint het nut van inbakeren en vooral de voordelen ervan in te zien... Hieronder vinden jullie wat meer info over inbakeren en enkele tips!


Swaddling/inbakeren?

Inbakeren is de oeroude gewoonte van een baby stevig in doeken wikkelen. Dit om de baby rust te brengen en opnieuw het gevoel te geven van in de baarmoeder. In de hedendaagse culturen wordt inbakeren gebruikt om onrustige baby's rust te bieden en op deze manier hun slaap te verbeteren.


Waarom inbakeren?

Inbakeren wordt vaak aangeboden bij baby’s die onrustig slapen. Onrustige baby's hebben vaak een slecht slaappatroon. Inbakeren is een goed hulpmiddel om de onrust bij het (in)slapen weg te nemen en om baby's langer te laten door te slapen.

Maar... Niet enkel onrustige baby's hebben baat bij inbakeren...

  • Inbakeren reduceert de kans op wiegendood! Een ingebakerde baby kan zich echter niet op de buikdraaien en heeft ook niet de handen vrij om iets over zijn hoofd te trekken. Zolang inbakeren gebeurd met de juiste materialen en technieken, vermindert het de kans op wiegendood.

  • Inbakeren creëert de basis waarop andere troostmiddelen kunnen bouwen. Baker je baby in en leg hem in een nestje. Maak bij het naar bed gaan gebruik van zachte slaapmuziek of een sussend- geluid. Maak de kamer donker en aangenaam van temperatuur (18-20°C) Dankzij het inbakeren zal je baby reeds rustig genoeg zijn, zodat ook de de andere troostmiddelen hun effect kunnen hebben.

  • Inbakeren stimmuleert de neuromusculaire ontwikkeling bij baby's. Ondanks het feit dat de bewegingen van je baby ongecontroleerd zijn en dus voor hem nog geen functie hebben, kan het beperken van de beweging van de armen zijn motorische ontwikkeling gaan bevorderen.

  • Ingebakerde baby's huilen minder. Inbakeren alleen kan het huilgedrag met 28% verminderen!

  • Ingebakerde baby's slapen beter en langer. De inbakerdoek helpt je baby om door zijn "schrikreflex" heen te slapen, waardoor hij een goed slaappatroon kan ontwikkelen.

  • Inbakeren verminderd stress bij de baby waardoor het ook stress bij de ouders vermindert.

  • Inbakeren helpt bij pijn zoals bijvoorbeeld bij krampen, krijgen van tandjes, …

Inbaker- basics

Inbakeren hoort bij de slaaproutine, dus doe dit bij elke slaap!  Baby's zijn een beetje als het hondje van Pavlov... Ze gaan het inbakeren associëren met slaap en na enige tijd wordt dit een routine en herkenbaar... Sommige baby’s vinden inbakeren niet onmiddellijk prettig. Geef het inbakeren minimum 7 dagen de kans bij elke slaap, vaak wennen baby’s hier aan. Het alternatief is vaak slechter dan het wennen. (Namelijk voluit en heel vaak huilen!)

Er zijn ook baby’s die in eerste instantie inbakeren heel prettig vinden, na enkele dagen vinden ze het niet fijn. Dit zie je vaker bij baby’s die veel wakker zijn overdag en reeds de link gelegd hebben tussen het inbakeren en het slapen. Ze gaan zich hiertegen dus verzetten! Hier geldt de regel opnieuw de aanhouder wint!


Wanneer inbakeren / wanneer niet inbakeren?

Inbakeren mag dan wel een "wonder"- middeltje zijn, voor sommige baby's het is niet altijd aan te raden om in te bakeren. Je kan inbakeren perfect gebruiken bij een onrustige of overprikkelde baby, een baby die zichzelf steeds opnieuw wakker maakt, een baby die enkel korte slaapjes slaapt, een baby'tje dat moeite heeft met het inslapen, ... Maar ook bijvoorbeeld bij krampjes of het krijgen van tandjes!


Inbakeren is wel af te raden bij koorts, de eerste 24u na vaccinatie, bij een luchtweginfectie, bij kans op dysplasie van de heupen (stuitligging, dwarsligging, ...), indien u een baby heeft met afwijkingen aan de wervelkolom, ...


Inbakeren wordt ook afgeraden de eerste kraamweek omdat de voeding nog  goed op gang moet komen. Voel je dat inbakeren het enige is dat u baby tot rust kan brengen? Hou dan zeker rekening met de voedingsmomenten van je baby en laat hem hier zeker niet doorslapen!


Vervang het huid op huid contact ook niet door inbakeren! Skin to skin heeft ook niets dan voordelen voor uw baby! (misschien wel nog meer dan inbakeren!) De voordelen zijn vooral te zien op gebied van ademhaling, hartslag en temperatuur. Het is ook algemeen geweten dat skin to skin de beste initiatie is tot borstvoeding, huilen verminderd, pijn verminderd, de band tussen ouder en baby bevorderd en zorgt voor een goede ontwikkeling van alle zintuigen!


Wanneer beginnen en wanneer stoppen

Starten met inbakeren doe je best na de eerste kraamweek. Je bouwt het inbakeren best in als slaaproutine en zodra de baby wakker is, is het de bedoeling hem uit de inbakerdoek te halen zodat hij kan spelen en ontdekken. Rond de leeftijd van 4 maand wordt best gestart met het inbakeren af te bouwen met als doel tegen 6 maand volledig “doekvrij” te zijn. Dit is vaak een niet zo makkelijk proces en elke baby en elke situatie is anders. Het succes van afbouwen valt of staat met wat je tijdens de inbakerperiode hebt opgebouwd. Rust en regelmaat blijft voor de baby de belangrijkste basis om te ontspannen en in slaap te vallen. Start pas met afbouwen wanneer jouw baby hier klaar voor is en vraag begeleiding aan een professional.


Hoe inbakeren?

Als we willen weten wat een goede inbakerdoek is moeten we op enkele zaken letten!

De stof: Katoen en liefst muslin katoen of bamboe. Geen fleece of wol deze zijn te warm. Muslin katoen lijkt een beetje op tetrastof maar is net iets soepeler en zachter. Wat het inbakeren makkelijker en aangenamer maakt!

De grootte: Indien je inbakeren met 1 doek: 120x120cm. bij inbakeren met 2 doeken: 90x90 + 90x65 (tot 8w) / 100x100 – 100x70 (tot 4m) / 120x120 + 120x80 (tot 6m))


Inbakeren kan je op verschillende manieren! Je kan werken met 1 doek (klassieke en australische methode) of je kan inbakeren met 2 doeken. Beiden zijn veilige methodes (indien aangeleerd door een professional)

Voor een demo- filmpje en de juiste stappen kan je terecht op www.mo-webshop.com/howtoswaddle


Gebruik je toch liever een inbakerslaapzak? Geen enkel probleem, maar zoek er dan eentje die perfect bij je baby past. Uit ervaring kan ik zeggen dat een baby die inbakeren kan gebruiken vaak wel beter geholpen is met een inbakerdoek die je zelf vouwt dan met een inbakerslaapzak. De slaapzakjes zijn standaard maten en niet elke baby is dezelfde! Elke baby heeft een ander gewicht en andere vorm waardoor de inbakerslaapzakjes snel te ruim of te krap zitten. De slaapzakjes zijn wel een interessante tool om het inbakeren af te bouwen. De handigste in gebruik zijn dan de Puckababy en de Halo sleepsack. (Dat is natuurlijk maar mijn mening!:))

Als nieuw merk vernoem ik het graag... Sinds Augustus 2018 kwam het merk M.O. op de markt. Een babymerk dat zich specialiseert in de slaap van baby's. Het is een jong en ambitieus merk dat kwaliteit hoog in het vaandel draagt. Hun eerste product in hun gamma zijn inbakerdoeken in bamboe. Gekozen in een neutrale wit/grijze kleur zodat dit voor iedereen van toepassing is. Er werd gekozen voor bamboe omdat dit zachter, meer ademend en soepeler is dan andere inbakerstoffen. Dankzij deze eigenschappen zijn deze bamboe doeken dan ook erg veilig voor de temperatuur van je baby. Neem gerust een kijkje op de website voor meer tips, filmpje en foto's.


Veel succes met het inbakeren en heeft u hulp nodig of heeft u vragen? Aarzel niet om mij of M.O. te contacteren!


Lise

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page