Baby with Teddy Bear

Spelen

Actief en zelfstandig spelen, het kan!

Speelmomenten zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen van je kleintje! Kinderen vormen tijdens het spel netwerken in de hersenen die betrokken zijn bij het oplossen van problemen en creativiteit. Uit onderzoek is gebleken dat de hersencapaciteit van kinderen die opgroeien in een omgeving die spelen bevordert, is 20 tot 30% beter ontwikkelen dan bij kinderen die geen ruimte hebben om veilig te spelen en te ontdekken. Om te kunnen spelen, moeten kinderen hun in relationele en basisbehoeften worden voorzien, ze hebben de nodige materialen nodig en er (begrensde) ruimte waarin vrij spel mogelijk is. Als aan deze voorwaarden is voldaan, kunnen we achterover leunen en kijken hoe hun verbeelding de overhand krijgt.
Toch lopen vele ouders tegen problemen aan als het gaat over zelfstandig spelen. Ik neem jullie graag mee in naar de wondere wereld van het spel, ik voorzie jullie van tips voor het opzetten van een passende speelomgeving, samen bekijken we het speelgoed en kijken we waar aanvulling nodig is en ik begeleid jullie bij het aanleren van zelfstandig spelen, reeds van bij de start!

Waarom stilstaan bij play?

Verbindend omgaan met je baby of jonge kind is geen rocket science, of een gaven die enkel voorbehouden is voor enkele uitverkorenen. Iedere ouder kan en zal verbinden met zijn of haar kleintje. De mate waarin dit gebeurd is ook erg afhankelijk van omgevingsfactoren