top of page
Zoeken

Sleep Secret 1: "Slapen moet je leren!"

Slapen moet je leren. Dat is één van de resultaten van een grootschalig Vlaams slaaponderzoek.

Vier jaar lang brachten de universiteiten van Leuven, Brussel en Antwerpen hun specialisten samen om na te gaan welke factoren onze nachtrust nu eigenlijk beïnvloeden. 

En wat blijkt? Wie slecht slaapt heeft een pak meer kans maakt op depressies. Daarom is het belangrijk kinderen van jongs af aan goede slaapgewoontes bij te brengen.

Baby’s en kinderen hebben slaap nodig voor hun ontwikkeling. Goede en voldoende slaap helpt de hersenontwikkeling en zorgt voor een boost van het immuunsysteem. Daarbij komt dat baby’s en jonge kinderen groeien in hun slaap. Slaap is dus essentieel maar niet altijd zo vanzelfsprekend.

Slaapgebrek is iets wat er voor vele ouders bij hoort… De ene ouder krijgt er al meer mee te maken dan de andere, maar geen enkele baby wordt geboren met een vast dag- en nachtritme of het vermogen om meerdere uren aan één stuk te slapen zonder hulp of begeleiding


In slaap vallen en doorslapen is een vaardigheid die je moet leren. Geen enkele baby wordt geboren met alle slaapradartjes op zijn plaats. Het is wel zo dat de ene baby sneller en vlotter leert slapen dan de andere. Alle slaapradartjes en slaaphormonen komen pas op hun plaats rond 7 – 12 weken. Voor deze termijn heeft slaaptraining dan ook nog geen nut. Wat niet wil zeggen dat we tot 3 maand geen aandacht horen te geven aan de slaap van onze kapoenen!


Je kan je baby wel al enkele tools in handen geven zodat hij, tegen de leeftijd van 3 maand, wanneer alle radartjes op hun plaats vallen, vlot in een goed slaappatroon kan rollen. Deze tools bestaan uit voldoende rust gedurende de dag (beperk bezoek of uitjes tot 2/dag, wanneer je baby slaapt, laat je hem best slapen en neem je hem beter niet uit zijn bedje,...), het creëren van regelmaat (doe bij elk slaapje dezelfde handelingen maar laat ook de wakkere momenten verlopen in een soort routine. Regelmaat geeft herkenning en herkenning geeft een veilig en rustgevend gevoel), beperken van prikkels voor bedtijd (geen felle geluiden, dim het licht, geen tv of iPad, ...), gepaste reactie op huilen (leer je baby en zijn geluiden kennen, niet elk geluidje heeft jouw onmiddellijke respons nodig), aangepaste slaapomgeving (zorg voor een veilige en gezellige slaapomgeving, leg je baby in een goede slaaphouding, baker je baby in,...), …


Het is een, niet altijd eenvoudige, taak om als ouder je baby of jong kind goede en gezonde slaapgewoontes aan te leren. In de komende maand krijg je elke maandag & vrijdag een nieuwe slaaptip of sleep secreet cadeau om mee aan de slag te gaan!


Succes!

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page